Wat zijn de interieurtrends voor 2024?

Een stijlvol interieur draagt meer en meer de persoonlijke stempel van de bewoners en is niet enkel onderhevig aan de modetrends van het moment. Gelukkig maar, want het uitkiezen van de juiste meubels en accessoires is een wezenlijke investering waardoor we het liefst zo lang mogelijk genieten van ons nieuwe interieur.

Toch blijft de tijd niet stilstaan en verandert de interieurmode over de jaren en decennia heen mee met het tijdsbeeld. Het funky jaren-70 interieur met zijn felle kleuren, ronde vormen en vele tapijten maakte bijvoorbeeld plaats voor de blitse overdaad van de jaren 80, die dan weer overging in een minimalistische ondertoon in de jaren 90.

Nu we 2024 goed en wel zijn ingegaan, voelt het belangrijker dan ooit om voor een interieur te kiezen dat zowel afgestemd is op ons persoonlijke welzijn als op het welzijn van onze planeet. Een gevoel van duurzaamheid en tijdloosheid met stijlaccenten die onze persoonlijkheid uitdrukken is de sleutel om de interieurtrends van de komende jaren te begrijpen.

Ontdek samen met ons de belangrijkste interieurtrends van 2024 en laat u inspireren.

interieur trends 2024

#1 Puur Natuur

De voorbije jaren werd het effect van de natuur op ons gevoel van welzijn overduidelijk. Dit komt terug in de interieurtrends van 2022 en 2023. De materiaalkeuze benadrukte de connectie met de natuur. Hout, natuursteen, marmer en zelfs materialen zoals leer zorgden voor een warme uitstraling. Sommige interieurs zijn geïnspireerd door de Japanse filosofie, wabi-sabi, die de schoonheid van imperfectie benadrukt. Imperfecties zijn inderdaad toegelaten, waardoor hout soms bijna onbewerkt ingezet kan worden.

Het verlangen om de natuur in huis te brengen, lijkt ook in 2024 aan te houden. Zachte aardetinten zoals bruin, roze en taupe geven uw interieur een warme en uitnodigende uitstraling. Door warm ton sur ton toe te passen, creëert u een ruimte waarin ontspanning en gezelligheid centraal staan. Ook natuurgeïnspireerde kleuren zoals groen, beige, lavendel, koningsblauw en roodbruin laten zich gelden in 2024.

Opvallend bij deze trend is dat we de aardetinten vaak in combinatie zien met warme of donkere houtsoorten. Houdt u eerder van contrast en de nodige diepgang in uw interieur? Speel dan met lichtere neutrale kleuren en contrasterende donkere houtsoorten.

#2 Een mindful interieur

Een andere trend zijn interieurs die rust uitstralen. Hoe dat eruit ziet, is heel persoonlijk, maar de klemtoon ligt op het essentiële en op het komaf maken met onnodige ballast. Dat kan bijvoorbeeld door op minimalistische wijze voor pure, luxueuze eenvoud te gaan. Ga voor een rustgevend kleurenpallet met aardetinten zoals beige, crème en bruin. Breng eventueel krachtigere kleuraccenten en zilver- of gouddetails aan voor een speelse en stijlvolle toets. 

Boven op de kleurkeuze komt die eenvoud ook tot uiting door natuurlijke materialen op een minimalistische wijze in te zetten. Kasten in natuurhout worden mooi ingemaakt, zonder overbodige hendels of grepen. Kranen zijn strak en basic, soms met een industriële look.

interieur trends 2024

#3 De terugkeer van meesterlijk vakmanschap

De tijden waarbij het interieur van belangrijke ruimtes zoals een living, keuken of badkamer standaard uit de catalogus van een grote keten kwam zijn voorbij. De zogenaamde ‘fast furniture’ trend, waarbij massa-geproduceerde meubels en decoratie het ene moment in de huiskamer en het andere op de vuilnisbelt verschijnen, doet gelukkig zijn uittrede. Kwaliteit, duurzaamheid en uniekheid zijn een duidelijke trend. Het interieur weerspiegelt de persoonlijkheid van de bewoners. Vakmanschap en authenticiteit worden daardoor sterk gewaardeerd. Het spreekt voor zich dat gespecialiseerde interieurbouwers hierin een grote rol zullen spelen.

Vakmanschap staat haaks tegenover de huidige wegwerpcultuur, waardoor we ook met nieuwe ogen naar het vakmanschap van vroeger kijken. Zo zien we dat de vraag naar (exclusieve) vintage items groeit. Ook komt er dit jaar een nadruk op handgemaakte meubels, textiel en decoritems, waardoor een meer persoonlijke toets wordt geïntroduceerd in een overwegend minimalistisch interieur. 

#4 Verlichting in de spotlight

Waar de verlichting een tijd geleden zoveel mogelijk verborgen werd – denk maar aan de kleine halogeenspotjes van de jaren negentig – worden tegenwoordig opnieuw grotere lampen gebruikt die als blikvangers van de ruimte fungeren. Af en toe in combinatie met kleinere lichtbronnen. Die grotere lampen zorgen in vele gevallen voor een nostalgische toets. Denk maar aan geclusterde glazen bollen met een art-deco look en retro kroonluchters.  Grotere lampen kunnen voor getemperd licht en zachtere schaduwen zorgen, wat de gezelligheid ten goede komt.

Dat verklaart ook de heropleving van papieren sfeermakers of verlichting uit stof en zijde die voor een zachte, sfeervolle gloed zorgen

interieur trends 2024

#5 Organische vormen

Een van de meest harmoniserende interieurtrends die 2024 voor ons in petto heeft, zijn de ronde vormen. Gebogen meubilair en accessoires die ronde, organische vormen weerspiegelen, brengen zachtheid en een gevoel van emotioneel welzijn in ons interieur. Rondvormige zitmeubels in lichte aardetinten met een zachte bekleding zorgen voor diepgaand comfort en brengen een verder strak interieur visueel in balans.

#6 Mix van oud en nieuw

Oud en nieuw worden regelmatig met elkaar gecombineerd. Zelfs Art Deco is aan een comeback bezig. Traditionele materialen, kleuren en vormen doen opnieuw hun intrede. Hoewel u zich in sommige interieurs in de “roaring twenties” waant, worden antieke elementen vaker synergetisch gecombineerd met strak minimalisme. Modern en strak, met een knipoog naar het verleden.

kleuraccenten interieur design

#7 Gewaagde statements

Na jaren grijstinten en een neutraal kleurenpalet verlangt u mogelijk ook naar een beetje meer pit in uw interieur. In dat geval hebben we goed nieuws, want 2024 brengt ook weer kleur in huis. Naast het tijdloze minimalisme met zijn rustgevende aardetinten laten ook krachtigere kleuraccenten zich gelden dit jaar. Via maximalistische stoffen, kleurrijke accessoires en heldere kleuraccenten drukt u uw persoonlijkheid en stijl ten volle uit.

Ook beloven in het oog springende fauteuils een trend te worden dit jaar. Kies voor een echt statement stuk met een flatterende vorm en gedurfde bekleding waardoor uw woonkamerinterieur heropleeft.

Wat zijn uw interieurplannen voor 2024?


Bent u zelf klaar om uw interieur samen met een professional onder handen te nemen?

Neem vrijblijvend contact op met ons

Wilt u graag nog wat meer inspiratie opdoen? Download dan gratis onze inspiratiebrochure.

Al 40 jaar streven we
naar vakmanschap

Ontdekken of wij de juiste partner zijn voor jouw project?

Contacteer ons

© 2024 Ebenti is een merk van de Camino Group
Webdesign thinline.be