Onderhoudstips voor uw houten meubelen

Hout is een van de mooiste geschenken van moeder Natuur. Het is warm, stevig, duurzaam en past in elk interieur. Hier vindt u onze tips om uw houten meubelen goed te onderhouden zodat ze lang mooi blijven.

Waarom kiezen voor hout?

Hout is een natuurlijk, sterk en duurzaam materiaal dat op een milieuvriendelijke manier geteeld en verwerkt kan worden. Het is bovendien herbruikbaar en biologisch afbreekbaar. Elke houtsoort heeft zijn eigen kleur, nerfstructuur en hardheid. De ruime keuze maakt dit materiaal bijzonder geschikt voor interieurmaatwerk. Want of u nu van een strak of een landelijk interieur houdt, met hout kan u alle kanten op. 

Waarop letten bij houten meubelen?

Hout is een levend materiaal. Het heeft poriën en zet uit bij warmte. Daarom stelt u houten meubelen best niet bloot aan te grote temperatuurverschillen en plaatst u ze beter niet te dicht bij de verwarming. Door het uitzetten en krimpen van het hout kunnen scheurtjes ontstaan en kunnen deuren en lades gaan klemmen. Om diezelfde reden is het belangrijk dat u houten meubelen ook altijd waterpas zet en dat de lucht in de kamer niet te droog wordt.

Plaats nooit hete voorwerpen rechtstreeks op het hout, maar gebruik onderleggers. Dat geldt ook voor glazen en vazen want water kan een rand achterlaten op het hout. Ten slotte stelt u houten meubelen best gelijkmatig bloot aan licht en vermijdt u beter direct zonlicht. Hout kan namelijk verkleuren en wordt lichter op de plekken waar het meeste licht valt.

U zoekt extra inspiratie? 

Ontvang inspirerende interieurtips

Hoe houten meubelen onderhouden?

Hout vraagt over het algemeen weinig onderhoud. Afstoffen doet u het best met een zachte, vochtige doek. Wees in ieder geval zuinig met water. Afhankelijk van de afwerking van het hout, kan u een paar dingen doen opdat uw meubelen langer mooi blijven.

Wasafwerking

Met een waslaag blijft het hout van uw meubel er natuurlijk uitzien, maar is het beter beschermd tegen krassen. Voor een ideale bescherming boent u het meubel best één- tot tweemaal per jaar met een natuurlijke bijenwas. Breng de was aan met een zachte doek, laat enkele uren intrekken en boen daarna het meubel op. 

Lakafwerking

Lak beschermt uw meubel beter tegen water en hitte. Er bestaat dekkende kleurlak en transparante lak die uw meubel naar keuze een matte, halfmatte of glanzende uitstraling geeft. Voor gewoon onderhoud gebruikt u een vochtige doek. Ontstaan er vlekken, dan kan u die best zo snel mogelijk verwijderen, maar gebruik daarvoor nooit sprays, detergenten of bijtende producten. Ook een schuurspons kan de laklaag beschadigen.

Olieafwerking

Een olielaag maakt het hout iets meer waterafstotend, maar beschermt minder goed dan een laklaag. Anderzijds behoudt het hout wel meer zijn natuurlijke look. Voor een langere levensduur kan u best één- tot tweemaal per jaar een nieuwe dunne natuurhars- of paraffine-olielaag aanbrengen. Wrijf na met een pluisvrije doek en houd er rekening mee dat het hout op termijn donkerder zal worden door de olie.

Onbehandeld hout

Vlekken op onbehandeld hout kan je lichtjes opschuren met een schuursponsje en lauw water.

Laat u een houten meubel ontwerpen bij Ebenti, dan krijgt u van ons steeds specifieke onderhoudstips om het mooi te houden. 

Hout in uw interieur

Hebt u net als wij een passie voor hout en wil u het graag op maat in uw interieur integreren? Haal uw inspiratie uit onze realisaties.

Onze realisaties

Al 40 jaar streven we
naar vakmanschap

Ontdekken of wij de juiste partner zijn voor jouw project?

Contacteer ons

© 2024 Ebenti is een merk van de Camino Group
Webdesign thinline.be